Google Tag Manager pazarlamacı kişiler için, internet sitesi ve uygulamalardaki kullanılabilecek ölçümler ile alakalı aksiyon alınabilmesini sağlayan bir etiket yönetim sistemidir. GTM, geliştirdiğiniz internet sitesi ya da uygulamada çalışacak olan harici bütün kodları tek bir sistemden yürütebilmenizi sağlar.

Pazarlamacılar ve geliştiriciler için ihtiyaç duyulan GTM, pek çok farklı kolaylık sağlayarak kişilerin daha hızlı aksiyon alabilmelerini de sağlar. Bütün sistemlerde olduğu gibi Google Tag Manager sisteminde de farklı terimler ile karşılaşırsınız. Bu terimler aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

Google Tag Manager Terimleri

-          Tag (Etiket): Etiketler farklı amaçlar ile kullanılır. Ancak GTM içerisinde kullanılan etiketlerin çoğu sitenizden üçüncü tarafa bilgi aktarabilmek için tasarlanmıştır. Örneğin, sitenizdeki etkinlikler ile ilgili verileri Google’a transfer eden Analytics ve AdWords dönüşümlerini izleyebilmek için etiket verilebilmektedir.

 

-          Trigger (Tetikleyici): Etiketin ne zaman çalışabileceğini belirleyebilmenizi sağlar. Bir etiketin sadece belirli sayfada çalışabileceğini belirleyebilmek için trigger yani tetikleyici özelliklerini kullanabilirsiniz. Etiketler tetikleyici olmadan çalışmazlar.

 

-          Variable (Değişken): GTM’a aktarmak istediğiniz verileri içerecek şekilde kendisini yapılandırabilen bir nesnedir. Bunun için birtakım etkinliklerin tanımlanmış olması gerekir. Örneğin gtm.js, gtm.dom, gtm.load gibi etkinliklerin GTM üzerinde bazı varsayılan değişkenlikleri olabilmektedir. Bu değişkenlikler haricinde kullanıcıların da göndermek istediği değişkenlikler olabilir. E-ticaret için sipariş tutarı, ürün adedi, sipariş numarası gibi değişkenlikleri iletebilmek için bu özelliğe ihtiyaç duyulur.

 

Google hesabı ile giriş yaptıktan sonra Google Tag Manager’ı kullanmaya başlayabilirsiniz. Kurulum işleminden sonra dikkat etmeniz gereken bazı ufak detaylar mevcuttur. Eğer bir ajans olarak hizmet sunuyorsanız her bir müşteriniz için farklı GTM hesabı oluşturmalısınız.

Ayrıca bir şirket olarak ya da birden fazla internet sitesi olarak bu sisteme giriş yapmak istiyorsanız tek bir hesap üzerinden devam edebilirsiniz. Her bir hesap için ayrı container oluşturabilirsiniz. Container (kapsayıcı) site ya da uygulama için GTM’ın hesap seviyesinin altında yer alan özelliktir. GTM’dan verim alabilmek için diğer ücretsiz Google araçları ile birlikte entegre etmelisiniz. Böylelikle, internet sitelerinizde daha verimli çalışmalar yapmaya başlayabilirsiniz.

Yorumlar

Yorumunuzu bırakın

Beğen Başlangıç Paketi

3750 TL

Tebrikler
Sipariş Açıldı

Siparişi Tamamla

Teşekkürler, hesap uzmanımız 1 iş günü içerisinde sizi arayacak.
  • Anahtar Kelime Planlama
  • Google + Yandex Arama Reklamcılığı
  • Sitenize Uygun Diğer Öneriler
  • Ücretsiz Uzman Desteği
  • Telefon Destek Yok
  • Hediye Ücretsiz Web Sitesi
Rss
Ara: 4447556,RKLM Beni Ara