Facebook, her yıl suçlu tespiti veya belirli içeriği kısıtlamaya yönelik çağrılar da dâhil olmak üzere dünya çapındaki hükümetlerden onbinlerce talep alıyor. Şirketin 18 Aralık'ta yayınladığı yeni Şeffaflık Raporu'na göre, bu istekler artıyor. Raporun 2013 sürümüne göre, sosyal medya devi, nihayet hükümet ve şirketler tarafından sadece bilgi talebini detaylandırmanın ötesine geçti ve artık fikri mülkiyet talepleri ve istatistikleri de içeriyor. 

Facebook Şeffaflık Raporu Detayları

2017 yılını kapsayan Şeffaflık Raporu, 2016 yılının ikinci yarısına göre % 21 artarak 78.890'a ulaştığını ortaya koyuyor. Tüm talepler Facebook tarafından incelenirken, rakamlar, çoğunun onaylandığını da ortaya koydu; İngiltere (% 90), ABD (% 85) ve Fransa (% 74) yüksek onay buldu. Facebook, ayrıca ABD kolluk kuvvetlerinden aldıkları isteklerin % 57'sinde, şirkete verilerin istenildiğini yasaklayan bir açıklama emri içeriyor;  yani Facebook'un kullanıcıyı bilgilendirmesi yasaklandı.

Facebook, yeni Şeffaflık Raporu ile daha fazla hesap verebilirlik sunuyor. Telif hakları ile ilgili 1.8 milyon parça içerik ve ayrıca, 37.000'in üstünde ticari marka ihlali nedeniyle toplam 110.000'den fazla Facebook mesajı kaldırıldı. Sahte iddialara gelince, bu sayılar açıkça ortaya çıkıyor. Facebook, sosyal ağındaki 217.265 içeriğin, yılın ilk yarısında kaldırıldığını belirtti.

 

Facebook Şeffaflık Raporu ve Türkiye

Türkiye’de diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında biraz daha iyi görünüyor. 1.367 kullanıcı bilgisini talep eden Türkiye Cumhuriyeti, bu talebine % 71 oranında yanıt aldı. Bu taleplerin 1,341'i suçlu bulmaya yönelik Adli İşlemler kategorisinde yer alırken, sadece 26'sı Acil kategorisi kapsamında değerlendirildi.

Facebook, 2017 yılında Türkiye’de 712 içeriği kısıtladı. Bununla ilgili yaptığı açıklama ise şu şöyle: "Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK), Türk mahkemeleri, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Erişim Sağlayıcıları Birliği’nden gelen yasal taleplere yanıt olarak Türkiye'de bazı erişimleri kısıtladık. İçerikler; kişisel hak ihlalleri, Atatürk'e hakaret  ve ticari malların yasa dışı satışı da dâhil olmak üzere çeşitli suçları kapsayan İnternet Yasası (5651 sayılı Kanun) uyarınca kısıtlandı."

Fikri mülkiyet veya ticari marka ihlalleri bir yana, gizlilik diye bir şey olmadığının farkında olmalısınız. Cep telefonunuz, bilgisayarınız ve internetinizin olmadığı bir dünyada yaşamadığınız sürece büyük bir sanal göz hep üzerimizde olacak!

Yorumlar

Yorumunuzu bırakın

Beğen Başlangıç Paketi

2250 TL

Tebrikler
Sipariş Açıldı

Siparişi Tamamla

Teşekkürler, hesap uzmanımız 1 iş günü içerisinde sizi arayacak.
  • Google Yerel Reklam
  • Sitenize Uygun Diğer Öneriler
  • Ücretsiz Uzman Desteği
  • Hediye İRP T-Shirt
  • 200 TL Hediye TechPanel Aktivasyon
  •  
Rss
Ara: 4447556,RKLM Beni Ara