Dijital dünyanın teknolojinin gelişimi ile beraber daha da gelişmesi sonrasında bazı sıkıntıların yaşanması da muhtemel oldu. Bu sıkıntıların başında benzersiz özelliğe sahip olan belli başlı eserlerin ya da buna benzer uygulamaların yer almasıdır. Dijital sertifika olarak da ifade edilebilen NFT açılımı ile non-fungible token son zamanlarda adından da sıklıkla söz edilen veri birimidir. 

Değiştirilemez varlıklar tek ve benzersiz olmaları ile biliniyor. Değişebilenlerin yanı sıra değiştirilemez token olarak da aktarılabilen NFT dünya da bulunan koleksiyon parçalarının ise dijital yansıması şeklinde ifade edilmektedir. 

Sahip olunan özellikleri ile değiştirilemez özelliğine sahip olan tokenler genel olarak teklif hakkı bulunan ürünlerin oluşturulması için tasarlanmaktadır. Bu aşamada şöyle bir örnek ile durum izah edilebilir. Herhangi bir sanatçının değiştirilemez olarak ifade ettiği ve özelliğe sahip olan eserin her bir satışı durumunda sanatçının pasif gelire sahip olması bu aşama da mümkün olmaktadır. 

NFT (Non-Fungible Token) Nasıl Oluşturulur?

Benzersiz özelliğe sahip olan dijital bir öğeyi temsil eden ve blok zinciri içinde depolanan veri birimine NFT yani Non-Fungible Token adı verilmektedir. Karşılıklı olarak değiştirilemez özelliği ile sunulan dijital öğe dosya ya da sanat eserinin açık artırma pazarı içinde kayıtlanması ile oluşturulur. 

Belli bir çalışma ya da dosyayı NFT olarak yüklemek mümkün olmak ile beraber o dosya ya da eserin yaratıcı olup olmadığı da bu anlamda kanıtlanması gereken bir durum değildir. Eser ya da dosyanın NFT olarak oluşturulmasında sahibinin ilk yaratıcı olup olmadığına dair kanıtın istenmemesi ise yaratıcının izninin olmadan eserin ya da dosyanın kullanılabilir olmasına da olanak tanıyor.

Tasarımları gereği olarak kripto paralardan farklı olan NFT değerinin belirlemesinde eserin yaratıcısı ya da dosyanın yatırımcısı tarafından belirlenen bir durum sunmaktadır. Bunun yanı sıra bazı koleksiyon parçalarının değeri ise yaşı, ne kadar nadir olduğuna bakılarak da belirlenebilmektedir. 

Son dönemlerde son derece ilgi çeken NFT satışlar arasında Cüneyt Özdemir tarafından atılmış olan tweet de yer almaktadır. Tweet on bin dolarak satıldı. 

Yorumlar

Yorumunuzu bırakın

Beğen Başlangıç Paketi

3750 TL

Tebrikler
Sipariş Açıldı

Siparişi Tamamla

Teşekkürler, hesap uzmanımız 1 iş günü içerisinde sizi arayacak.
  • Anahtar Kelime Planlama
  • Google + Yandex Arama Reklamcılığı
  • Sitenize Uygun Diğer Öneriler
  • Ücretsiz Uzman Desteği
  • Telefon Destek Yok
  • Hediye Ücretsiz Web Sitesi
Rss
Ara: 4447556,RKLM Beni Ara