Programatik Satın Alma Nedir?

Programatik reklam satın alma, dijital reklam satın alımının yazılım kullanarak yapılmasıdır. Geleneksel dijital reklam satın alma sürecinde kişilerle görüşme, hedeflemede bulunma, manuel sipariş verme gibi durumlar söz konusu iken; Programatik reklam satın almada insan gücü devre dışı bırakılarak tamamen makinelere dayalı bir sistem işletilmektedir.

Programatik Satın Alma Nasıl Çalışır? 

Sistem, kullanıcının herhangi bir web sitesini açmasıyla birlikte etkin duruma gelir. Site açıldığı anda kullanıcının kriterlerine uygun reklam karşısına çıkarılır. Saniyeden çok daha kısa süre içerisinde gerçekleşen işlemleri ve sistemin çalışma mantığını şöyle açıklayabiliriz;

1. İlk adımda ziyaretçi web sitesini açar.

2. Arka planda network adserver’ı ( yayıncı ) kendi sistemi içerisinde mevcut ziyaretçiye uygun reklamı bulmaya çalışır. Uygun reklamı kendi sistemi içerisinde bulamazsa reklam gösterimini ( ad impression ) Ad Exchange veya SSP’e yollayarak ve reklamı satmasını talep eder.

3. Ad Exchange / SSP reklam gösterimini, yayıncı, saat, lokasyon gibi bilgiler ekleyip açık arttırmaya çıkararak reklamverenlere reklamı göstermek için tekliflerini sorar.

4. Reklamverenler, DSP’leri kullanarak Ad Exchange / SSP’nin açık artırmaya sunduğu gösterimi değerlendirip teklif verir.

5. Teklifi kazanan reklamverenin, reklamı gösterilir. Ücretlendirmede ikincil fiyat yöntemi (secondprice auction) kullanılır. Yani önerilen teklifler örneğin 5 TL, 8 TL ve 15 TL ise 15 TL teklif veren açık arttırmayı kazanır, fakat ikinci teklif olan 8 TL’nin biraz fazlası olan 8,10 TL öder.

6. Bütün bu işlemler saliseler içerisinde gerçekleşir.

Programatik Satın Almanın Faydaları Nelerdir?

Programatik satın almanın can alıcı noktası veridir. Doğru veri analizi ile birlikte reklam, ilgili kişiye gösterilir. Böylece reklam yatırımından maksimum fayda sağlayabilirsiniz.

Programatik satın almada, gerçek zamanlı satın alma ve gerçek zamanlı yayın takibi yapılabilmektedir.

Programatik satın almada, kişiye göre özel reklam yapılabilmektedir. Bu yolla bütçe doğru hedefler için harcanmaktadır.

Programatik satın almada, kişiler aradan çıkarılarak tamamen sistem devreye girmektedir. Bununla birlikte süreç hem daha az masraflı hem de daha güvenilir hale gelmektedir.

Zamandan çok büyük ölçüde tasarruf edilir. Sistem tarafından saliseler içerisinde, kullanıcı kriterlerine en uygun olan reklam saptanarak gösterim yaptırılması sağlanır.

Programatik Satın Almaya Dahil Olan AdExchange’ler Hangileridir?

Binlerce AdExchange mevcuttur. Bunlardan bazıları;

Ad Conductors

Adcale

Admeta

Adtech

AOL

Audience Science

App Nexus

Between

Bill Board

Casale Media

Cox Digital Solutions

Cxense

Double Click

Engage

Exchange Lab

Falk Technologies

Federated Media

Gum Gum

Improve Digital

Live Intent

Nexage

Mopub

Open X

Pubmatic

Pulse Point

Rubicon

Smaato

Switch Concepts

Xaxis

Yahoo

Yield Lab

Yield Partners

Sıkça Sorulan Sorular

Programatikle Satın Alınan Yayınlar Daha mı Pahalı Olmaktadır?

Programatik satın almada esas olan reklamın sağladığı faydadır. Reklam için harcanan bütçenin getirisi sorgulanır. Programatik satın alma özünde sizi verimli alıma yönlendirir. En önemli artısı sistemin gerçek zamanlı çalışmasıdır. Bu sayede her bir gösterim için farklı fiyat değerleri belirlenir. Sizler için değerli olan hedef kitleye, ederi kadar ödeme yaparsınız.

Programatik Satın Alınan Reklam Formatları Nelerdir?

Pragmatik ile satın alınabilen reklam formatları; Online ve mobil platformlarda display sınıflandırmasındaki banner, video ve rich media olarak belirtilebilir.

Yayıncının Envanterine Programatik Olarak Erişebilmem Mümkün müdür?

Belirtilen yayıncının envanterine erişebilmek pratikte mümkündür. Ancak erişim, tamamen yayıncının  tanımlama şekline göre gerçekleşir. Eğer yayıncı, envanterinin tamamını tanımlanmışsa erişebilmek mümkündür, tanımlamamışsa erişim sağlayamazsınız.

Programatik Satın Alınan Yayınlarda Site Seçebilme İmkanım Var mıdır?

Pragmatik yayınlarda siteden ziyade kullanıcı ön plandadır. Site seçiminden ziyade kullanıcıya odaklanılmaktadır. Buradan yola çıkarak site hedefli çalışmalar ciddi anlamda performans kayıplarına yol açabilir.

Ancak negatif bazlı site hedeflemesi yapılmak istenirse, kampanya düzeyinde sakıncalı siteler için negatif hedefleme listesi oluşturularak kullanılabilir.

Programatik Satın Alımlarda Ekran Görüntüsü Alabilir miyim?

Programatik alımlar saniyeden daha kısa süre içerisinde gerçekleştirildiği için ekran görüntüsü alabilmek maalesef mümkün değildir.

Kampanyalarımdan Performans Alabilmek İçin Belirtilen İdeal Süre Nedir?

Programatik yayınları kısa süreli değil de minimum 3’er aylık dönemler halinde planlamak, değerlendirilebilir sonuçlar elde etmenizi sağlar. Zira kampanya performansını etkileyen faktörlerin başında gelen mevsimsel trendlerin ve kullanıcı davranışlarının datalarının toplanması, bu dataların analiz edilmesi ve kampanya performansını yükseltecek düzenlemelerin yapılması zaman alacaktır. Bu sebeple kampanyalarınız için ideal süreyi planlayarak ona göre yatırım yapmanız faydalı olacaktır.

Yorumlar

Yorumunuzu bırakın

Beğen Başlangıç Paketi

3750 TL

Tebrikler
Sipariş Açıldı

Siparişi Tamamla

Teşekkürler, hesap uzmanımız 1 iş günü içerisinde sizi arayacak.
  • Anahtar Kelime Planlama
  • Google + Yandex Arama Reklamcılığı
  • Sitenize Uygun Diğer Öneriler
  • Ücretsiz Uzman Desteği
  • Telefon Destek Yok
  • Hediye Ücretsiz Web Sitesi
Rss
Ara: 4447556,RKLM Beni Ara