Facebook İntiharı Önleyebilir mi?

Sosyal medya platformları arasında en popüler olmayı başaran Facebook intiharı önleyebilir mi? Bu soru ilk etapta biraz tuhaf gelebilir. Ancak yakın zamanda Facebook intihara meyilli olan kullanıcıları yapay zeka yardımı ile tespit edebilecek. İmkansız gibi görünüyor olsa da aslında yapay zekanın gücü sayesinde mümkün.

“Azınlık Raporu” filmini izleyenler bu habere çok da şaşırmıyor. Filmde yapay zekanın suçu öngörebilme özelliği, başarılı bir senaryo ile anlatılıyor. Benzer bir durum şimdi Facebook kullanıcıları için geçerli olacak. Yapılan pek çok çalışma ile algoritmaların insanlardan daha titiz bir ayıklama yaptığını zaten ortaya koymuştu. İntiharın öngörülebilmesi noktasında da yapay zekadan faydalanılacak.

                            Facebook Neden İntihara Meyilli Olanların Peşinde?

           Facebook kullanıcıları arasında intihara meyilli olanları tespit etmek için kolları sıvadı. Bu tespitte elbette algoritmalardan faydalanacak. Aslında sosyal medya kanalını buna sevk eden, Periscope’ta hızla artmaya başlayan intihar vakaları oldu. Facebook canlı yayın videolarına başladıktan sonra benzer bir durum ile karşılaşmak istemiyor.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg birkaç intihar vakasının yaşanması üzerine bir açıklama yapmış ve gerekli bildirimleri alamadıklarını belirtmişti. Bu nedenle intihar vakalarının önlenemediğini dile getirirken yakın zamanda bir çalışma yapacaklarının sinyallerini de vermişti. İşte o çalışmada insanlar yoluyla yapılan raporlama tekniği yerine algoritmalardan faydalanmak seçildi. Kendi algoritmaları üzerinden hareket etme kararı alan sosyal mecra intihar vakalarını bu yolla engellemeye çalışacak.

Facebook bir anlamda bir ilki deneyecek. Yapay zeka tüm dünyadaki kullanıcılar için geçerli olacak. Ancak sadece ABD’de yaşayan kullanıcılar messenger aracılığı ile oluşturulan kriz masasına bağlanabilecek ve yardım alabilecek. Bu opsiyon şimdilik sadece ABD kullanıcılarına sunuluyor olsa da yakın zaman tüm dünyada geçerli olması da planlanıyor. Canlı yardım hattına dair çalışmalar halen devam ediyor. 

Yorumlar

Yorumunuzu bırakın

Beğen Başlangıç Paketi

3000 TL

Tebrikler
Sipariş Açıldı

Siparişi Tamamla

Teşekkürler, hesap uzmanımız 1 iş günü içerisinde sizi arayacak.
  • Google Adwords Danışmanlık
  • Teknoloji Acquisio + BBM
  • Aylık Bütçeniz 10.000 TL
  • Hediye Google SEO Raporu
  • Hediye İRP T-Shirt
  • 200 TL Hediye TechPanel Aktivasyon
Rss
Ara: 4447556,RKLM Beni Ara