Rus arama devi Yandex, 2015 yılında medya şirketlerinden sıradan kullanıcılara kadar yayıncıların her boyutta içerik oluşturması ve dağıtması için yapay zekâ destekli içerik öneri platformu başlatmıştı. Büyüyen popülaritenin ve video içeriğine olan talebin trendini doğrulayan Yandex.Zen test çalışması başarıyla sonuçlandı. Son raporlara göre Yandex.Zen 2019 Ağustos ayında aylık yaklaşık 50 milyon kullanıcıya ulaştı, günlük ortalama 11 milyon kullanıcı 20 milyon video görüntüsü izledi.

Web içerik yazarlarının 15 dakikalık videolar yayınlamasına izin verecek Yandex.Zen platformu, büyük medya şirketlerinden amatör blogculara kadar herkese açık. Metin, video ve reklamlarla kendi kanallarını oluşturmak, medya projeleri yürütmek ve mobil formatları denemek isteyen bireysel kullanıcılar, bu alternatif alanı kullanabilir. Şirketler, markalarını tanıtmak, ürün ve hizmetlerini dağıtmak ve müşterileriyle iletişim kurmak için Yandex Zen'i değerlendirebilir. Bir yayıncının kitlesini potansiyel olarak genişletmenin yanı sıra, şirketin açıkladığı gibi, Yandex Zen'de yayınlanan içeriği paraya çevirme fırsatı da bulunuyor. 

Yandex Zen YouTube'a Rakip mi?

Yandex Zen, YouTube ile rekabet edeceğini umduğu, kullanıcı odaklı video hizmetini genişletiyor. Ana sayfası, mobil uygulaması ve Yandex web tarayıcısına entegre olan Yandex Zen, 50 dilde ve 100'den fazla ülkede kullanıma açık ve sadece Rusya'da günlük 6 milyon kullanıcısı bulunuyor. Yapay zekâ altyapısının ilgi ve alaka düzeyine göre içerik önerdiği Zen kullanıcıları şu ana kadar platformda günde ortalama 20 dakika harcadılar. Ancak Yandex, video görüntülerinde YouTube'un ve sosyal ağ VKontakte'nin arkasında hala üçüncü sırada yer alıyor. 

Facebook ve YouTube gibi teknoloji devleri, çevrimiçi video trafiğine olan talep arttıkça video akışı hizmetlerine özellikler ekliyor. Yandex Zen rekabetine karşı nasıl bir rota izleyeceği ise merak konusu. Şu anda Yandex Zen, platformundaki etkileşim oldukça etkileyici görünüyor. Kısa bir süre içerisindeki günlük ortalama 20 dakika kullanım, Zen'in internet kullanıcılarının yaklaşık % 20'sine ulaştığı anlamına gelir ve bu gerçekten başarılı bir sonuç. Bu hamlenin YouTube'da gerçekten bir kayba neden olup olmayacağını veya zaten kendi içinde Amerikan platformu YouTube'u çok az kullanan bir kitleye hâkim olup olmayacağını zamanla göreceğiz.

Yorumlar

Yorumunuzu bırakın

Beğen Başlangıç Paketi

3750 TL

Tebrikler
Sipariş Açıldı

Siparişi Tamamla

Teşekkürler, hesap uzmanımız 1 iş günü içerisinde sizi arayacak.
  • Anahtar Kelime Planlama
  • Google + Yandex Arama Reklamcılığı
  • Sitenize Uygun Diğer Öneriler
  • Ücretsiz Uzman Desteği
  • Telefon Destek Yok
  • Hediye Ücretsiz Web Sitesi
Rss
Ara: 4447556,RKLM Beni Ara