Türkiye’de bilgisayar kullanıcılarının arama motoru noktasında öncelikli tercihi her zaman için Google olmuştur. Fakat Google dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de son dönemlerde Pazar kayıpları yaşamaya başlamıştır. Bu durumun en büyük etkisi ise Yandex arama motorunun Türkiye piyasasına girmesinden sonra, etkili reklam kampanyaları ve Fenerbahçe spor kulübü ile yapmış olduğu forma sponsorluğu neticesinde yaşanmıştır.

2011 Temmuz döneminde Google Türkiye için Pazar payının %98.86’sına sahip iken, Yandex’in Türkiye pazarına girmesinden sonra 2014 Nisan döneminde Google %92.83’e gerilemiş ve Yandex’in kullanım oranı da aynı dönem için %5.20’ye yükselmiştir.

2015 Ekim dönemine bakıldığında ise Google Türkiye’deki Pazar payında ciddi ölçüde sekteye uğradığını ve %89.66’ya gerileyerek ilk defa %90’nın altına düşmüş olduğu görülmektedir.

Not: İstatistiksel verileriler Gemius’un IAB Türkiye den alınmıştır.

 

Bu durum yandex için sevindirici olduğu kadar, reklam veren firmalar içinde çok sevindirici ve ümit veren bir durum olmuştur. Zira reklam çalışmaları yapmak isteyen firmalar için, bu döneme kadar online arama motoru reklamları noktasında Google alternatifsiz tek bir mecra olarak durmaktaydı. Bu durum elbette yapılan çalışmalar için firmalar arasındaki rekabeti arttırdığı gibi maliyetlerinde yüksek olmasına sebebiyet vermekteydi.

Yandex’in Türki pazarındaki payının bu denli kısa zamanda yükselmesi gelecek içinde reklam veren firmaları ümitlendirmekle kalmamış, firmalar bugün bile Yandex üzerinden reklam çalışmalarına başlayarak yeni müşteriler elde etmektedirler.

Hatta arama motorunda online reklam vermek isteyen firmalar için, Yandex reklamları şu dönem fırsat reklamları olarak dahi görülebilmektedir. Çünkü Google reklamlarına nazaran tıklama başı maliyetleri daha ekonomik olan, Yandex arama motoru reklamları ile daha az bütçeler ile aynı müşteri sayılarına ulaşılabilmektedirler.

Yorumlar

Yorumunuzu bırakın

Beğen Başlangıç Paketi

3750 TL

Tebrikler
Sipariş Açıldı

Siparişi Tamamla

Teşekkürler, hesap uzmanımız 1 iş günü içerisinde sizi arayacak.
  • Anahtar Kelime Planlama
  • Google + Yandex Arama Reklamcılığı
  • Sitenize Uygun Diğer Öneriler
  • Ücretsiz Uzman Desteği
  • Telefon Destek Yok
  • Hediye Ücretsiz Web Sitesi
Rss
Ara: 4447556,RKLM Beni Ara