En eski reklam tanıtım çeşitlerinden biri radyon reklamlarıdır. Radyo reklamları 1950’li yıllardan günümüze televizyonun olmadığı dönemlerde en çok tercih edilen reklam çeşitlerden biri olmuştur. “Düz Anons”, “Dialog ve Efekt” ve “Müzikli- Jingle Spotları” olarak sunulmaktadır. 2019 yılında bağımsız bir şirket tarafından sunulan rapora göre Türkiye için radyonun toplam medya yatırımlarındaki payı %3,6 olarak hesaplanmıştır.

Kitlesel reklam çeşitlerinden bir olan radyo reklamcılığı, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’u kapsamında esasları belirlenmiştir. Bu kanun kapsamında ticari iletişim yayınları “Reklam”, “Tele-alışveriş”, “Program desteklemesi” ve “Ürün yerleştirme” olmak üzere 4 grup altında toplanmıştır. 

Televizyon reklamlarında uygulanan yayın süresi/reklam süresi kuralı radyo reklamlarında da geçerlidir. Bir saatlik yayın içerisinde reklam yayın süresi %20’yi yani 12 dakikayı geçmeyecek şekilde izin verilmektedir. 6112 sayılı kanunun “4.1 Reklam” maddesi içerisinde izin süreleri açıkça verilmektedir. Bu sürenin aşılması durumunda radyo kanalı – radyo programı şikâyet edilebilir. Reklamların yayınlandığı mecra ne olursa olsun ticarî reklam verenler, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Ticari Reklam başlıklı 61. madde hükümlerine uymak zorundadır.  Sinema, TV, Gazete, Dergi, Pano, Katalog ve Radyo gibi kitlesel iletişim mecralarına yayınlanan reklamların içeriği bu kurallara uymak zorundadır.    Kurallara uymayan radyo reklamları için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üzerinden online şikâyet başvurusunda bulunabilirsiniz. Aynı zamanda mobil uygulaması da olan e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden de şikâyet başvurusunda bulunabilirsiniz.

 

 

Yorumlar

Yorumunuzu bırakın

Beğen Başlangıç Paketi

3750 TL

Tebrikler
Sipariş Açıldı

Siparişi Tamamla

Teşekkürler, hesap uzmanımız 1 iş günü içerisinde sizi arayacak.
  • Anahtar Kelime Planlama
  • Google + Yandex Arama Reklamcılığı
  • Sitenize Uygun Diğer Öneriler
  • Ücretsiz Uzman Desteği
  • Telefon Destek Yok
  • Hediye Ücretsiz Web Sitesi
Rss
Ara: 4447556,RKLM Beni Ara