Guetzli ile Dosya Boyutu % 35 Azalıyor

Google tarafından geliştirilen açık kaynak sıkıştırma uygulaması Guetzli dosya boyutunu % 35 oranında azaltabiliyor. Üstelik Google bu teknolojiyi açık kaynak haline getirdi. Görüntü sıkıştırma teknolojisinde Guetzli algoritmasıyla dosya boyutunda çok ciddi bir azalma elde edilebiliyor. Konuya dair resmi açıklama, Google açık kaynak bloğu üzerinden geldi.

Elbette teknoloji JPEG dosyaları söz konusu olduğunda yerden % 35 tasarruf sağlıyor. Peki, bu tasarruf ne anlama geliyor? Aslında söz konusu haber tüm web siteleri yakından ilgilendiriyor. Özellikle bol miktarda görsel kullanılan web sitelerin sayfaları çok daha hızlı bir şekilde yüklenebilecek. Hız bakımından ciddi bir yol kat etmenin mümkün olabileceği teknoloji sayesinde JPEG formatına olan ilginin de artması bekleniyor.

                                                                Mobil Uygulamalarda Daha Az Veri Kullanımı

Mobil uygulamalar söz konusu olduğunda da yüz güldüren bir haber olduğu söylenebilir. Çünkü tahmin edebileceğiniz gibi mobil veri kullanımında da ciddi bir tasarruf söz konusu olabilecek. Daha az veri tüketimi, mobil kullanıcılar açısından önemli bir özellik. Görselin yoğun olduğu web sitelerin tasarım aşamasında kullanılması önerilen bu teknolojiyi tasarımcıların mutlaka yakından tanıması gerekiyor.

Teknolojide renk alanı değişimi ve nicelik bakımından aşamalı bir sıkıştırma uyguluyor. Aşamalar çok ve dolayısıyla sıkıştırma için de bir zaman gerekiyor. Fakat yine de veri kullanımı ve web bağlanma hızı bakımından bu detaylar görmezden gelinebilir. Kısa vadede zaman istiyor olsa da uzun vadede zaman kazandırabiliyor. 

Konuya dair bir açıklama da Google Avrupa Araştırma Merkezi’nin yazılım mühendisleri olan Robert Obryk ve Jyrki Alakuijala’dan geldi. Bu iki isim Guetzli’nin daha önce geliştirilen Zopfli algoritması ile oldukça büyük benzerlikler gösterdiğini dile getirdi. Ancak Zopfli PNG dosyalarını sıkıştırıyor, RNN, WebP ya da RAISR farklı teknikler ile sıkıştırılıyor.

Yorumlar

Yorumunuzu bırakın

Beğen Başlangıç Paketi

2250 TL

Tebrikler
Sipariş Açıldı

Siparişi Tamamla

Teşekkürler, hesap uzmanımız 1 iş günü içerisinde sizi arayacak.
  • Google Yerel Reklam
  • Sitenize Uygun Diğer Öneriler
  • Ücretsiz Uzman Desteği
  • Hediye İRP T-Shirt
  • 200 TL Hediye TechPanel Aktivasyon
  •  
Rss
Ara: 4447556,RKLM Beni Ara