Kalite puanı online fabrikanın verim oranıdır

Kalite puanını yükseltmek için öncelikle neden gerekli olduğunu anlamak gerekiyor. Sadece Google aksine Facebook, Yandex, Bing, Yahoo, Youtube, Instagram, vb. reklamlar da her tıklama için benzer bileşenleri kullanarak kalite puanı hesaplaması yapar. Çünkü medya devlerini online fabrikaya benzetirsek ve ürettikleri ürünü de tıklama kabul edersek; Kalite puanı gösterimden en fazla tıklama üretmelerini sağlayan verim oranıdır. Bu nedenle daha fazla tıklama üreten reklam hesaplarına daha verimli oldukları için ekstra indirim yapılması oldukça doğaldır.

Tıklama oranı kalite puanının en önemli bileşenidir

Tıklama oranınız ne kadar yüksek ise reklam hesabınızdaki kalite puanınız o kadar yüksek olacaktır. Bunu aynı hedeflemelere sahip örnek iki hesap ile kolayca açıklayabiliriz. Aşağıdaki A reklam hesabı online fabrikadan 1000 gösterim ham madde almış ve 5 tıklama üretmişken B reklam hesabı aynı tıklamayı sadece 100 gösterim ham madde tüketerek üretmiş kabul edelim. B reklam hesabının tıklama oranı yani kalite puanı daha yüksek olacaktır.

Reklam HesabıGösterimTıklamaTıklama Oranı
Hesap A10005%0,5
Hesap B1005%5
Kalite Puanı için Daha iyi hedefleme ve içerik kullanın
Tıklama oranınızı artırmak yani kalite puanınızı artırmak için reklam hedeflemelerini geniş hedeflemeler yerine potansiyel müşteriniz olacak en doğru kitleye yakınlaştırmanız ve bu ziyaretçiler için ilgi çekecek reklam içerikleri kullanmanız gerekmektedir.
Kalite puanı tam sayı değildir

Sanılanın aksine kalite puanı reklam hesabınızda gördüğünüz gibi sadece 1 ve 10 arasındaki tam sayılardan oluşmamaktadır. Kalite puanı değeri lineer olmayan logaritmik bir eğriye yakınlaşır ve reel sayılardan oluşur. Sonuç olarak Google Adwords kalite puanında her bir üst basamak artışını daha fazla indirim ile ödüllendirir. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise Kalite Puanınız 1 ise ödediğiniz teklifin bile önemsizleştiği ve hiç yayın alamama durumuna yaklaştığınızdır. 

Kalite puanı ve Tıklama teklifi birbirinden bağımsız değildir

Google, kalite puanı bileşenleri içine expected CTR (Tahmini Tıklama Oranı) hesaplamasını kattığını resmi olarak duyurmuştur. Tıklama Teklifi, Tıklama Oranı tahminiyle tamamen bağımsız olmadığı için sanılanın aksine Tıklama teklifi sadece sıralama puanını (Sıralama Puanı = Kalite Puanı * Tıklama Teklifi) değiştirmez aynı zamanda kalite puanını da değiştirir. Bir başka örnekle aşağıdaki A reklam hesabı teklifini 1.00 TL den 0.99 TL ye değiştirdiğinde alınan ilk gösterim ile beraber artık yeni bir kalite puanına sahip olur. 

Eski Kalite Puanı X ile Yeni Kalite Puanı Y değeri artık birbirine eşit değildir. Teklif ile Kalite Puanı arasındaki kolerasyon lineer olmayan bir ilişkidedir. Ortalama konumunuzu düşürmeyecek her Tıklama Teklif indirimi için Kalite Puanınızın bir önceki değere göre artmasını umabiliriz. Ancak Sıralama Puanınızın (Sıralama Puanı = Kalite Puanı * Tıklama Teklifi ) doğrudan tıklama teklifine de bağlı olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle konum kaybetmeyecek oranda Tıklama Teklif indirimi yaptığınızda (Örnek: %1 gibi)  Kalite Puanı Y  değerinin Kalite Puanı X değerinden büyük olmasını umarız.

Reklam HesabıTeklifKalite Puanı
Hesap A1.00 TLX
Hesap A0.99 TLY

Kalite puanı optimizasyonu maliyeti düşürür

Kalite puanı tıklama maliyetine doğrudan bir çarpan ile yansıdığı için kalite puanı optimizasyonu reklam danışmanlığında birincil önem taşır. Kalite puanınızı ne kadar yukarı çekerseniz maliyetleriniz bir o kadar düşecektir. 

Tıklama maliyetini düşürmek için deneyin

  1. Tıklama Oranı azalma trendinde olan banner/metin/video reklamları yenileri ile değiştirin
  2. Negatif olarak anahtar kelime, site, zaman, şehir, hedef kitle vb. ekleyerek daha ilgili hedef kitle grubuna reklamları gösterin
  3. Anlık teklif revize ederek anlık maliyet optimizasyonu yapan araçlar kullanın. (Örnek: Acquisio BBM algoritması her 30 dakikada teklifleri O ana ait en uygun maliyeti bulmak için revize ediyor)

Yorumlar

Yorumunuzu bırakın

Beğen Başlangıç Paketi

3750 TL

Tebrikler
Sipariş Açıldı

Siparişi Tamamla

Teşekkürler, hesap uzmanımız 1 iş günü içerisinde sizi arayacak.
  • Anahtar Kelime Planlama
  • Google + Yandex Arama Reklamcılığı
  • Sitenize Uygun Diğer Öneriler
  • Ücretsiz Uzman Desteği
  • Telefon Destek Yok
  • Hediye Ücretsiz Web Sitesi
Rss
Ara: 4447556,RKLM Beni Ara