Google, normal bilgisayarlar için neredeyse imkânsız olduğu düşünülen bir sorunu çözerek dünyanın en güçlü süper bilgisayarları üzerinde olan bir kuantum bilgisayar geliştirdiği iddiasında bulundu. 

Google daha önce 2017 yılı sonuna kadar kuantum üstünlüğüne ulaşmayı umduğunu, ancak geliştirdiği 72 q-bit sistemin kontrol edilmesinin çok zor olduğunu söylemişti. Bunu takiben Google, projeyi gerçekleştirmek için 53 q-bit bir tasarım geliştirdi. Sycamore adı verilen son teknoloji ürünü kuantum bilgisayar (dünyanın en hızlı süper bilgisayarı Summit’in bile çözemeyeceği savı ile) karmaşık hesaplamaları 200 saniyede tamamladı. Akabinde karşı iddialar gecikmedi…

Kuantum bilgisayarları geliştirme yarışında Google’ın sert rakibi IBM, Google kuantum bilgisayar üstünlüğü iddiasına meydan okudu, çünkü Google Al araştırmacıları yüksek disk depolama ve bilgisayardaki diğer varlıkları açıklayamadı. Kuantum üstünlüğü teriminin orijinal anlamı; kuantum bilgisayarların klasik bilgisayarların yapamayacağı şeyleri yapabileceği noktayı tanımlamak olduğu için, bu eşik karşılanmadı. IBM araştırma başkanı Dario Gil, Google’ın normal teknolojide 10.000 yıldan fazla süreceğini ileri sürdüğü zorluğun, klasik bir bilgisayarın sadece iki buçuk gününü alacağını söyledi.

Google Kuantum Bilgisayar Teknolojisine Farklı Yaklaşımlar

Quantum bilgisayarlar, klasik, yarı iletken tabanlı bilgisayarların çözmesi imkânsız olmasa bile, son derece zor problemleri çözmek için kuantum mekaniğinin zorlu fiziğinden yararlanır. Google’ın fethetmeyi seçtiği hesaplamalar, çok uzun bir rasgele sayılar listesi oluşturmanın ve değerleri milyonlarca kez kontrol etmenin kuantum eşdeğeridir. Hem IBM hem de Google, q-bit oluşturmak için süper iletkenleri kullanırken, başka bir yaklaşım, bir vakumda asılı kalan ve lazer ışınları tarafından manipüle edilen yüklü atomlar olan tuz iyonlarına dayanıyor. 

Google'ın kuantum bilgisayar deneyi, süper iletken tabanlı kuantum hesaplamadaki ilerlemenin mükemmel bir göstergesidir ve 53 q-bit bir cihazda son teknoloji ürünü geçit doğruluklarını gösterir, ancak kuantum bilgisayarların 'yüce' olduğuna dair kanıt olarak görülmemelidir. Bazı araştırmacılar, bu Google deneyinin kuantum hesaplama dünyasında kesinlikle bir başarı olmasına rağmen, henüz emekleme aşamasında olduğunu ve pratik kuantum bilgisayarların hala çok uzak olduğunu düşünüyor. Hem olumlu hem de olumsuz eleştirilere maruz kalan Google kuantum bilgisayar için galiba, şimdilik biraz sabır gerekiyor. 

Yorumlar

Yorumunuzu bırakın

Beğen Popüler Paket

SSL

450 TL

Tebrikler
Sipariş Açıldı

Siparişi Tamamla

Teşekkürler, hesap uzmanımız 1 iş günü içerisinde sizi arayacak.
  • Dönüşüm Oranı Yükseltme
  • Website Güvenlik
  • Sitenize Uygun Diğer Öneriler
  • Hediye SEO Raporu
  • Hediye İRP T-Shirt
  • 200 TL Hediye TechPanel Aktivasyon
Rss
Ara: 4447556,RKLM Beni Ara